FAQ

Veelgestelde vragen

Is badkleding verplicht?
In ons complex is badkledij altijd verplicht. Zowel in de sauna, kruiden baden als in de zwem- en bubbelbaden. Alsook verplicht is de badjas in het cafetaria, badhanddoek in de sauna. Deze kan u ter plaatse huren of zelf meebrengen. Badslippers zijn vanaf 1 mei verplicht en worden op dit moment ten zeerste aangeraden, deze zijn in het complex enkel te koop (6 euro).
Dien ik te reserveren?

Maandag tot zaterdag zijn wij open van 10u30 tot 23u00. U dient niet te reserveren.
Zondag zijn wij open van 13u tot 19u. U dient niet te reserven.

Opgelet: Voor massage en/of verzorgingen is reserveren wel noodzakelijk! Indien u een Vivabox, Bongo “Sauna voor 2”, Goed Gevoel, Voorzorg kuurarrangement heeft dient u eveneens niet te reseveren. Bij een Bongo “Welness voor 2”, “Beauty” en de Groene + Gele voorzorg bonnen, dient er WEL gereserveerd te worden, hier zitten namelijk behandelingen bij!

Mijn bon is vervallen, wat nu?

Al onze cadeaubonnen zijn 1 jaar geldig na uitgifte, deze kunnen, na een telefoontje met 1 maand verlengd worden.

Opgelet: Cadeaubonnen die gewonnen zijn (bv. kienen), of die door andere verdelers zijn uitgegeven, lumodecor, Bongo, Vivabox, Goed Gevoel, Cera, Voorzorg,… worden NIET verlengd.
Door onze brand (september) werden de vervallen bonnen (tussen 01/08/2013-28/11/2013) verlengd met 3 maanden. Alle andere bonnen die hierna vervallen (t.e.m. 28 januari ’14) worden aangenomen tot 28 februari. Bij bonnen na 28 januari ’14 telt de oude formule (namelijk 1 maand).

Zwangerschap
Wie helemaal op zeker wil spelen, zou de eerste 3 maanden kunnen afzien van een saunabezoek. In deze periode is de gevoeligheid van de zich ontwikkelende vrucht voor invloeden van buitenaf het sterkst. Het is sterk aan te raden om uw arts te raadplegen voor deskundig advies.

Werking van de sauna

Doel van uw bezoek aan de sauna
Het voornaamste effect van een saunabad is zonder twijfel de krachtige doorbloeding. De huid maar ook de inwendige organen worden sterk doorbloed door impulsen in de bloedsomloop. Het tweede effect is de ontspanning van de spieren en het zweten. Dit gebeurt zonder enige lichamelijke inspanning. Je kan dus stellen dat een saunabad niet inspannend maar juist ontspannend werkt. Een saunabad zorgt er ook voor dat men minder gevoelig wordt voor grote temperatuurverschillen. Men is beter bestand tegen koude maar ook tegen extreme warmte.
Zweten… is gezond

Vochtbalans in het lichaam
Het door het lichaam geproduceerde zweet verdampt in de lucht. Zo regelt het lichaam zijn lichaamstemperatuur, die immers, onafhankelijk van de buitentemperatuur, steeds rond de 37 ° C gehouden moet worden. Hoe droger de lucht rondom het lichaam is, des te sneller verdampt het zweet.

De aanmaak en afscheiding van zweet speelt een doorslaggevende rol bij het handhaven van deze belangrijke vloeistofbalans. Daarom wordt de huid ook wel de “derde nier” genoemd.

Na de sauna een drankje nuttigen…
Tijdens een saunabeurt verliest u lang niet zoveel zweet als bij een zware lichamelijke inspanning of topsport, dus is het niet nodig meteen het zout weer te vervangen, maar wel het vocht. Even een drankje dus! Veel water drinken is gezond!

Verzoenbaarheid van sauna & leeftijd

Sauna voor kinderen
Laat een kind echter voor zijn tiende levensjaar niet alleen vertoeven in een sauna. Een saunabezoek heeft ook voor kinderen een heilzame werking. Ze worden gehard en zijn beter bestand tegen infecties. Nerveuze kinderen zullen een betere nachtrust vinden. De inslaaptijd wordt verkort en de doorslaaptijd wordt verlengd. Ook concentratieproblemen schijnen er door af te nemen.

In ons complex zijn kinderen pas toegelaten vanaf 12 jaar om de rust te vrijwaren

Sauna voor ouderen
Wie gewend is om regelmatig naar een sauna te gaan, hoeft deze gewoonte niet stop te zetten als men een jaartje ouder wordt. Een eerste saunabezoek boven de leeftijd van 60 jaar wordt echter afgeraden. Spreek er gerust met uw arts over.

Het effect van de sauna

Hart en bloedvaten
Training van de vaatspieren;
Verbetering van de doorbloeding;
Bloeddruk zakt doordat de vaten zich openen.

Luchtwegen
Betere doorbloeding;
Meer afgifte van slijm;
Stimulatie van de ademhaling;

Mensen met astma: overleg met uw arts!
 

Stofwisseling
Ondersteuning van de afvoer van toxines;
Afscheiding van vochtophoping in het weefsel (oedeem).
 

De huid
De huidtemperatuur stijgt tot boven de 40° C maar de inwendige temperatuur verandert weinig;
Hogere weerstand tegen infecties;
Positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel m.n. op de hormoonklieren en de psychische conditie;
De huid vernieuwt zich sneller doordat er huidschilfers losraken, zo wordt de huid zachter en soepeler
waardoor het verouderingsproces van de huid even wordt vertraagd.
 

Spieren
Ontspanning van de spieren.
 

Spijsvertering
Ondersteunt regelmatige darmwerking;
Vermindert de neiging tot verkramping van maag en darmen.