FAQ

Veelgestelde vragen

Is badkleding verplicht?

In ons complex zijn badkledij en badslippers altijd verplicht. Zowel in de sauna, kruidenbaden als in de zwem- en bubbelbaden. Bovendien is in het cafetaria/restaurant het dragen van een badjas verplicht. In de sauna vragen we je om steeds op een badhanddoek te zitten of liggen. Je kan een badjas en handdoek huren of zelf meebrengen. Badslippers zijn bij ons enkel te koop (6 euro).

Moet ik reserveren?

Neen, reserveren is niet nodig voor een bezoek aan onze thermen, maar wél nodig wanneer je een verzorging of massage wil.

Ook indien je een Vivabox, Bongo ‘Sauna voor 2’, Goed Gevoel, of Voorzorg Kuurarrangement hebt, moet je niet reserveren. Bij een Bongo ‘Wellness voor 2’, ‘Beauty’ en de Groene en Gele Voorzorg-bonnen, moet je wél reserveren om de simpele reden dat er hierbij behandelingen zijn inbegrepen.

Maandag tot zaterdag zijn wij open van 10u00 tot 23u00.
Zondag zijn wij open van 11u30 tot 20u.

Mijn bon is vervallen, wat nu?

Al onze cadeaubonnen zijn 1 jaar geldig na uitgifte. Je bon kan – na een telefoontje – met 1 maand verlengd worden.

Opgelet: cadeaubonnen die gewonnen zijn (bv. kienen) of die door andere verdelers zijn uitgegeven, lumodecor, Bongo, Vivabox, Goed Gevoel, Cera, Voorzorg, … worden NIET verlengd.

Zwangerschap
Wie helemaal op zeker wil spelen, zou de eerste 3 maanden kunnen afzien van een saunabezoek. In deze periode is de gevoeligheid van de zich ontwikkelende vrucht voor invloeden van buitenaf het sterkst. Het is sterk aan te raden om uw arts te raadplegen voor deskundig advies.

Werking van de sauna

Doel van je bezoek aan de sauna
Het voornaamste effect van een saunabad is zonder twijfel de krachtige doorbloeding. De huid maar ook de inwendige organen worden sterk doorbloed door impulsen in de bloedsomloop. Het tweede effect is de ontspanning van de spieren en het zweten. Dit gebeurt zonder enige lichamelijke inspanning.

Je kan dus stellen dat een saunabad niet inspannend maar juist ontspannend werkt. Een saunabad zorgt er ook voor dat je minder gevoelig wordt voor grote temperatuurverschillen. Je zal dus beter bestand zijn tegen koude maar ook tegen extreme warmte.

Zweten … is gezond

Vochtbalans in het lichaam
Het door het lichaam geproduceerde zweet verdampt in de lucht. Zo regelt het lichaam zijn lichaamstemperatuur die immers – onafhankelijk van de buitentemperatuur – steeds rond de 37 ° C gehouden moet worden. Hoe droger de lucht rondom het lichaam is, hoe sneller het zweet verdampt.

De aanmaak en afscheiding van zweet speelt een doorslaggevende rol bij het handhaven van deze belangrijke vloeistofbalans. Daarom wordt de huid ook wel de “derde nier” genoemd.

Na de sauna een drankje nuttigen…
Tijdens een saunabeurt verlies je niet zoveel zweet als bij een zware lichamelijke inspanning of topsport, dus is het niet nodig meteen het zout weer te vervangen, maar wel het vocht. Even een (non-alcoholisch) drankje dus!

Sauna & leeftijd

Sauna voor kinderen
Een saunabezoek heeft ook voor kinderen een heilzame werking. Ze worden gehard en zijn beter bestand tegen infecties. Nerveuze kinderen zullen een betere nachtrust vinden. De inslaaptijd wordt verkort en de doorslaaptijd wordt verlengd. Ook concentratieproblemen schijnen er door af te nemen.

Laat een kind echter voor zijn tiende levensjaar niet alleen vertoeven in een sauna. In ons complex zijn kinderen pas toegelaten vanaf 12 jaar om de rust te vrijwaren.

Sauna voor ouderen
Wie gewend is om regelmatig naar een sauna te gaan, hoeft deze gewoonte niet stop te zetten als je een jaartje ouder wordt. Een eerste saunabezoek boven de leeftijd van 60 jaar wordt echter afgeraden. Spreek erover met je arts!

Het effect van de sauna

Hart en bloedvaten
– Training van de vaatspieren
– Verbetering van de doorbloeding
– Bloeddruk zakt doordat de vaten zich openen.

Luchtwegen
– Betere doorbloeding
– Meer afgifte van slijm
– Stimulatie van de ademhaling

Lijd je aan astma? Overleg met je arts vóór je onze thermen bezoekt!
Stofwisseling
– Ondersteuning van de afvoer van toxines
– Afscheiding van vochtophoping in het weefsel (oedeem)
De huid
– De huidtemperatuur stijgt tot boven de 40° C maar de inwendige temperatuur verandert weinig.
– Hogere weerstand tegen infecties
– Positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel, meer bepaald op de hormoonklieren en de psychische conditie.
– De huid vernieuwt zich sneller doordat er huidschilfers losraken. Zo wordt de huid zachter en soepeler waardoor het verouderingsproces van de huid even wordt vertraagd.
Spieren
– Ontspanning van de spieren
Spijsvertering
– Ondersteunt regelmatige darmwerking
– Vermindert de neiging tot verkramping van maag en darmen